sobota 18. ledna 2014

Bullying/Cyberbullying

 Snad každý ví, co je to šikana a kyberšikana. A kdo to neví,tak se to může dozvědět právě v tomhle článku.


Co je to kyberšikana?
Kyberšikana(cyberbullying) je druh šikany,kde se šikanuje elektronickými prostředky jako jsou mobilní telefony,emaily,internet , blogy atd..

Co je to šikana?
Šikana(bullying) je fyzické,psychické omezování  i týrání  jedince v kolektivu.S šikanou se můžeme setkat všude, i někdy v rodině.


Můj názor?
Můj názor na šikanu je takový,že by se pokaždé měla  řešit a nedusit to v sobě a nikomu to neříct.Kdyby se dala šikana zrušit nebo prostě nějak oddělat ze světa byla bych za to nejvíce vděčná,protože je mi líto lidí,kteří se stali obětí.Spousta lidí se kvůli šikaně zabila jako je například Amanda Todd, kterou určitě každý zná a kdo ne tak tady je video ,které zveřejnila.Ve videu je to jak „říká“ svůj příběh a prosí o pomoc,ale nikdo ji nepomohl a všichni její kamarádi se na ní vykašlali, a to mi přijde jako úplná kravina,co to muselo být za kamarády , že jí ani nepomohli.Ti lidé,co šikanují ostatní by si měli konečně uvědomit co dělají a probudit se ,měli by se zamyslet ,jak se asi dotyčný cítí.

Jak zastavit šikanu?
Nejdůležitější je zvolit nějakou obrannou strategii, například humor.Oběť by se neměla nechat rozčílit nebo dát na sobě znát strach.Je dobré si uvědomit, jak asi tyrani jednají, a proč takovým způsobem jednají.Někdy jsou to právě lidé,kteří jsou též týrání např. rodiči, a svojí zlost si vybíjí na druhých.V každém případě šikana se vždycky musí nahlásit, ať už učiteli nebo rodičům , aby se to mohlo vyřešit a také aby šikana nesílila.


Ještě bych vám  chtěla doporučit film Cyberbully,který je právě o kyberšikaně. Film je o tom jak 17-ti letá dívka Taylor dostane k narozeninám vlastní počítač  a hned si vytvoří internetový profil,po čase ji začnou šikanovat a to tím,že o ní budou psát nepravdivé věci…..a nakonec se bude chtít zabít.Pokud chcete vědět jak film dopadne nebo kdo je ten hlavní člověk ,kdo ji šikanuje budete se muset na něj kouknout.


z cyberbully

1 komentář:

  1. Já nesnáším šikanu. Ať kyber šikanu nebo tu normální. Osobně si myslím, ž elidé, kteří šikanují ostatní jsou právě ti, kteří mají největší problémy a kompenzují si to tím, že ubližují ostatním, a řekněme si to úpřímně někdy, když vidím někoho, kdo šikanuje tak bych mu někdy nejradši vpálila.

    OdpovědětVymazat